De beste tips voor een energiezuiniger huis!

Een duurzaam huis is tegenwoordig echt een must, vooral met het de stijgende energie en gas prijzen en het veranderende klimaat. Door je woning te verduurzamen bespaar je maandelijks en ben je goed bezig voor het milieu! Een echte win-win situatie dus.

Momenteel is het grootste deel van de woningen in Nederland niet zo energiezuinig als het zou moeten zijn. Momenteel scoren de woningen in Nederland erg laag wat betreft duurzaamheid. Dit betekent dat de meesten van ons onnodige energie en gas gebruiken. Daardoor zorgen we voor extra vervuiling, uitstoot van broeikasgassen en betaal je maandelijks onnodig veel aan je energieleverancier.

Doordat er veel kosten komen kijken bij een slecht geïsoleerde woning en het ook nog eens slecht is voor het klimaat, geven wij in deze blog 8 tips om jouw woning energiezuiniger te maken.

Tip 1: Zonnepanelen Kopen of Leasen

Voor elk huishouden dat echt milieuvriendelijk wil worden en hoge kosten wilt besparen, zijn zonnepanelen een echte must. Het is een investering voor de lange termijn, en hoewel er vaak een grote investering aan vooraf gaat, kun je op de lange termijn gemakkelijk meer geld besparen en de investering terugverdienen.

Wanneer je niet de middelen hebt om de zonnepanelen in één keer te kopen, is het ook mogelijk om de panelen te leasen. Wanneer je zonnepanelen gaat leasen betaal je maandelijks een vast bedrag voor een bepaalde tijd. Zodra je de panelen hebt betaalt vervalt dit en geniet je van gratis stroom.

Er zijn momenteel veel verschillende aanbieders waardoor je als consument door de bomen het bos niet meer ziet. Het is daarom belangrijk om meerdere offerte te ontvangen om deze te vergelijken.

Ontvang hier vrijblijvende offertes in jouw regio

Tip 2: Een slimme thermostaat

Het is gemakkelijk, vooral tijdens de koudere maanden van het jaar, om de verwarming langer aan te laten staan dan je eigenlijk nodig hebt. De verwarmingsketels en verwarmingssystemen voor woningen zijn een van de grootste manieren waarop we als huiseigenaren of huurders gas verbruiken.

Een van de beste manieren om hiermee om te gaan, is door het installeren van een slimme thermostaat in je woning. Deze ingenieuze apparaten kunnen worden geprogrammeerd om alleen op bepaalde tijden van de dag aan te gaan, en kunnen dus worden gebruikt om het huis op te warmen voordat je terugkeert van je werk of om ’s winters een tijdje aan te zetten voordat je opstaat. Doordat het automatisch gaat hoeft de kachel niet in één keer heel hard te werken, maar kan deze rustig opbouwen. Hierdoor kun je op tijden dat je geen warmte nodig hebt de cv-ketel automatisch uitschakelen en gaat deze weer aan wanneer je thuis bent. Wat natuurlijk voor een enorme besparing zorgt.

Slimme thermometers zijn een echte zegen voor iedereen die zich zorgen maakt over de stijgende kosten van hun energie- en gasrekening en deze willen verlagen. Met een slimme thermostaat gaat er echt een wereld voor je open, daarnaast is het een goede manier om je gasverbruik in het algemeen te monitoren.

Tip 3: Je huis isoleren

Een goed geïsoleerd huis houdt warmte goed vast, waardoor het minder energie kost om je woonruimte te blijven verwarmen als dat echt nodig is. Het is een van de slimste en makkelijkste manieren om geld en energie te besparen.

Goede plekken om te beginnen met isoleren zijn de muren van je huis en het dak. Muurisolatie en dakisolatie bedekken een groot gebied van je huis, het is dus erg belangrijk om dit goed te isoleren. Een andere tip is om te zorgen voor vloerisolatie, hierdoor bespaar je kosten en blijven je voeten een stukje warmer.

Tip 4: Vloerverwarming

Hoewel veel mensen geen last hebben van radiatoren of verwarmingen is het echter om geld en energie te besparen geen slecht plan om vloerverwarming in overweging te nemen. Vloerverwarming maakt van je vloer een grote radiator over de totale oppervlakte van je vloer. Op deze manier kan de temperatuur waarbij de verwarming werkt veel lager zijn dan bij normale radiatoren, omdat de temperatuur maar iets hoger hoeft te zijn dan de normale kamertemperatuur. Daarom is er minder gas nodig om je woonruimte te verwarmen. Gemiddeld zal je gasverbruik dan tussen de 15% tot 40% afnemen!

Op deze manier bespaar je dus veel geld en energie, waardoor je ook nog eens goed bezig bent voor het klimaat.

Tip 5: Voorzie je ramen van dubbel glas

Zoals we net al hadden besproken is isolatie erg belangrijk. Raamisolatie kan een groot verschil maken. Een goede manier om je ramen te isoleren is door gebruik te maken van dubbel glas.

De tijd van onaantrekkelijke dubbele beglazing is al lang voorbij, er is nu geen reden meer om de ramen van je huis niet op deze manier te laten beglazen. Het bespaart op de lange termijn geld en helpt ook de energiekosten te verlagen en het houdt je huis goed geïsoleerd.

Tip 6: Waterverbruik verlagen

Een duurzame woning verbruikt niet alleen minder gas maar ook minder water. Dit kan je doen door bijvoorbeeld apparaten te gebruiken die zuiniger zijn met water of simpelweg gewoon minder lang douche! Je kraan op tijd uitzetten en geen onnodige wasbeurten draaien zijn allemaal eenvoudige stappen die je hiervoor zelf kunt nemen.

Om nog een stap verder te gaan in de omgang met water, zou je een grijswater- en regenwateropvangsysteem kunnen installeren. Deze systemen gebruiken afvalwater uit gootsteenbakken, wasgoed en regen om toiletten mee door te spoelen, evenals waterplanten en gazons mee te voorzien. Dit vermindert de hoeveelheid vers water die wordt gebruikt, omdat het water in huis wordt gerecycled.

Tip 7: Ga over op LED verlichting

LED-verlichting wordt steeds gebruikelijker als een energiezuinig kenmerk van het huis. LED-verlichting zorgt ervoor dat je energiekosten verlagen, doordat ze veel minder stroom verbruiken en je hoeft de lampen vele jaren niet te vervangen. Ze zijn misschien wat duurder vooraf, maar denk aan de besparing op elektriciteit en het minder vaak vervangen van de lampen! Energiezuinige verlichting is een makkelijke toevoeging aan een duurzaam huis.

Tip 8: Milieubewust leven

Licht

Het licht uitdoen als je de kamer verlaat en ongebruikte elektronica loskoppelen is erg handig om snel je energieverbruik te verminderen. Daarnaast kost het ook nog eens weinig moeite.

Slimme meter

Met een slimme meter ben jij helemaal op de hoogte van je energieverbruik en de kosten daarvan. Koppel je slimme meter met een display of energieverbruiksmanager om precies te kunnen zien waar je kan besparen. Hierdoor ga jij bewuster leven en kan jij zelf bepalen welke apparaten je uitschakelt of hoe hoog je de verwarming zet.

Sla de wasdroger over

Tijdens zonnige en warme maanden is het bijna zonde om je kleding niet buiten aan de lijn te laten drogen. Een bijkomend voordeel is is dat beddengoed en kleding langer meegaat wanneer je ze buiten ophangt, omdat er minder slijtage ontstaat. Als je geen tuin of achtertuin hebt waar je je kleding aan de lijn kunt drogen, kan je een droogrek op je balkon plaatsen en de ramen open houden zodat de zon je kleding sneller kan drogen.

Laatste berichten

Reviews

Ik vind het altijd fijn om verschillende offertes te vergelijken, maar ik wist niet goed bij welk bedrijf ik dat moest doen. Via Xperty kreeg ik binnen 24 uur al mijn eerste offerte. Echt super!

Dirk van Dijk