Verschillende Warmtepomp offertes

Kosten

De kosten van een warmtepomp kunnen erg variëren. Dit heeft te maken met de verschillende soorten warmtepompen die er zijn. Zo heb je namelijk grond, water en lucht warmtepompen. Gemiddeld moet je denken aan een prijs tussen de €4.000,- en €25.000,- 

Subsidie

Een investering in een warmtepomp is een investering in duurzame energie, daarom is het mogelijk om een subsidie te ontvangen. De overheid wilt graag het (hybride) warmtepompen in huishoudens stimuleren en verplichten vanaf 2026.

Op het moment is de subsidie voor een warmtepomp tussen de €1950,- en €5500,- euro.

Jaarlijkse besparing

Gemiddeld bespaar je rond de 70% van je huidige gasverbruik. Het is dus afhankelijk van je eigen verbruik hoeveel je gaat besparen. Daarnaast heeft de soort warmtepomp ook invloed op de besparing, omdat niet elk systeem even rendabel is.

Installateurs in jouw regio

Waarom vergelijken via Xperty?

Altijd de beste deal
Gecertificeerde monteurs in jouw regio
Bespaar tijd
100% Vrijblijvend

Wat klanten zeggen over Xperty

Makkelijk en overzichtelijk

Ik vind het altijd fijn om verschillende offertes te vergelijken, maar ik wist niet goed bij welk bedrijf ik dat moest doen. Via Xperty kreeg ik binnen 24 uur al mijn eerste offerte. Echt super!

Dirk van Dijk

Ontvang offertes uit jouw regio

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een zeer duurzaam en zuinig alternatief voor je cv-ketel. Je hebt verschillende soorten namelijk; volledig elektrische- en hybride warmtepompen. Naast deze twee soorten heb je ook nog verschillende types zoals: lucht/lucht, bodem/water, lucht/water en water/water-warmtepompen.

Hoe werkt het warmtepompsysteem?

Tussen het opname- en afgifte punt (buitenshuis en binnenshuis) van de warmte, stroomt een koud middel in het warmtepompsysteem. Met behulp van een compressor in het buitendeel van de warmtepomp, wordt dit zogeheten koudemiddel rondgepompt.

Door het koudemiddel wordt de warmte uit de bron onttrokken. Het koudemiddel heeft een erg lage verdampingsgraad, waardoor een warmtepomp zelf bij hele lage buitentemperaturen toch warmte uit de buitenlucht kan opnemen. Het koudemiddel, wat snel kan verdampen, wordt gasvormig. Vervolgens wordt dit gas in een gesloten systeem van de warmtepomp rondgepompt en stijgt de interne druk. Door het rondpompen en de verhoging in druk wordt het gas weer gecondenseerd, waardoor de warmte vrijkomt. Nadat de warmte is vrijgekomen wordt de warmte vrijgegeven aan de juiste apparatuur of kamers. Als de warmte is vrijgegeven verlaagd de druk in de condensor weer, waardoor het koudemiddel zich als vloeistof weer terug verplaatst naar het buitendeel. Hierdoor houdt de cyclus stand en zal het proces zich vervolgens weer opnieuw herhalen, zodat jouw huis of bad heerlijk warm blijft.

Verschil tussen een hybride warmtepomp en een geheel elektrische warmtepomp?

Wat is nou een precies het verschil tussen de twee warmtepompen? Bij een all-electric warmtepomp is er geen verbinding met een ketel, terwijl de hybride warmtepomp wordt gecombineerd met een HR- of CV-ketel. Ook is er bij een volledig elektrische warmtepomp ruimte nodig in de woning om een buffervat voor warm tapwater te plaatsen. Bij gebrek aan ruimte voor dit buffervat kan een betere keuze zijn om een hybride warmtepomp te nemen. Tot slot kan een hybride warmtepomp ook een prima alternatief zijn als je geen lage temperatuurverwarming hebt of als je woning niet snel warm te krijgen is met een lage temperatuurverwarming. De ketel kan op momenten dat het nodig is meehelpen om je woning genoeg te verwarmen.

Warmtepomp kopen

Wil jij een warmtepomp aanschaffen? Dan is het natuurlijk wel belangrijk om uit te zoeken hoeveel het ongeveer kost en wat het je uiteindeljk gaat opleveren. De kosten van een warmtepomp kunnen erg variëren. Dit heeft te maken met de verschillende soorten warmtepompen die er zijn zoals: grond-, water- en lucht warmtepompen. Hieronder zullen we voor iedere soort een toelichting geven met een prijs.

Lucht-water warmtepomp

De eerste warmtepomp is de lucht-water warmtepomp. Dit is een warmtepomp die warmte uit de buitenlucht onttrekt. Vervolgens zorgt een compressor in combinatie met een verdamper en condensor ervoor dat de buitenlucht wordt opgewarmd. De warmte wordt vervolgens zo gestuurd dat deze warmte in de verwarmingsleidingen met water verwarmen.

Een lucht-water warmtepomp is een voordelige warmtepomp als je het vergelijkt met de rest. De kosten liggen 4500 en 7500 euro inclusief montage.

Lucht-lucht warmtepomp

Lucht-lucht warmtepompen brengen warmte van de buitenlucht over naar de lucht in je huis, waardoor de temperatuur van de lucht in elke kamer stijgt. Deze warme lucht komt je huis binnen via een buitenunit

Lucht-lucht warmtepompen worden ook wel airconditioning genoemd. Hoewel veel mensen airconditioning zien als een manier om gebouwen te koelen, kan het ook worden gebruikt voor verwarming.

Een lucht-lucht warmtepomp verwarmt geen water dat aan de kranen wordt geleverd, dus je moet een alternatieve manier vinden om water voor douchen en baden te verwarmen. Houdt hier dus wel rekening mee voordat je een lucht-lucht warmtepomp aanschaft

De kosten van een lucht lucht warmtepomp vallen tussen de 4000 en 7000 euro inclusief installatie.

Grond-water warmtepomp

Een grond-water warmtepomp, ook wel grond-warmtepomp genoemd, brengt warmte van de grond buiten naar binnen om je radiatoren en vloerverwarming te verwarmen. Daarnaast kan deze warmtepomp ook water verwarmen dat is opgeslagen in een warmwater cilinder, zodat je ook warm kan baden en douchen.

Voor een grond-water warmtepomp moeten een horizontaal buizennetwerk aangelegd worden, daardoor stijgt de prijs flink. De werkzaamheden voor de pomp kosten vaak veel tijd en moeite. Zo betaal je vaak voor een grond-water warmtepomp tussen de 10.000 en 25.000 euro.

Wat kost een hybride warmtepomp?

Zoals inmiddels bekend wordt vanaf 2026 een hybride warmtepomp verplicht voor Nederlandse huishoudens. Met een hybride warmtepomp kun jij je huis dus voor het grooste deel van het jaar verwarmen, maar als het ‘s winters erg koud wordt heb je een ketel nodig die kan helpen met het opwarmen van je huis. De kosten van een hybride warmtepomp kunnen variëren van €4500,- tot €6000,- euro met installatie erbij.

Subsidie warmtepomp

Een investering in een warmtepomp is een investering in duurzame energie, daarom geldt er ook een subsidie voor het aanschaffen van warmtepomp. Deze subsidies zijn in 2022 zelfs verhoogd. De overheid wilt graag het (hybride) warmtepompen in huishoudens stimuleren.

Zo is de subsidie voor een hybride warmtepomp op buitenlucht tussen de 1950 en 3750 euro.

Ook kun je kiezen voor een volledige (all-electric) lucht-water warmtepomp, hiervoor krijg je ook een subsidie van 1950 tot 3750 euro. Daarnaast is er de keus om te kiezen voor een andere all-electric warmtepomp, namelijk de bodem-warmtepomp. Deze zijn vaak duurder, waardoor de subsidie dus ook hoger ligt. De subsidie voor een bodem-warmtepomp is tussen de 3750 en 5100 euro.

Bespaar tijd

Betrouwbare installateurs

100 % vrijblijvend

Altijd in jouw regio

1
Aanvragen deze maand

Makkelijk en overzichtelijk

Ik vind het altijd fijn om verschillende offertes te vergelijken, maar ik wist niet goed bij welk bedrijf ik dat moest doen. Via Xperty kreeg ik binnen 24 uur al mijn eerste offerte. Echt super!

Dirk van Dijk

Binnen 24 uur

Binnen 24 uur ontving ik de eerste offerte al. Uiteindelijk de dakkapel laten plaatsen via één van de aangesloten aannemers en aardig wat geld bespaard

Jan de Wilde

Top service

Meerdere offertes ontvangen van bouwbedrijven uit de buurt die we niet kenden. Een mooie erker laten bouwen voor een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Fam v.d. Veen

Bekijk hier de mogelijkheden

Veelgestelde vragen

Het is vaak niet makkelijk om te bepalen waar jullie woning behoefte aan heeft. Is het verstandig om eerst te investeren in vloer isolatie? Of hebben jullie meer aan muurisolatie? Wij begrijpen heel goed dat dit een moeilijke keuze is en helpen jullie graag bij dit proces. Het is namelijk ook mogelijk om een vrijblijvende adviesgesprekken te plannen met de verschillende bedrijven in jullie regio. Deze komen langs en bespreken samen met u de verschillende mogelijkheden en brengen op basis daarvan een vrijblijvende offerte uit.

Doorgaans ontvang je binnen 24 uur al de eerste offerte. Echter kan het voorkomen dat een leverancier meer informatie nodig is om een offerte op maat te kunnen maken. De leverancier zal dan eerst telefonisch contact opnemen om de aanvraag te bespreken en zal o.b.v dit gesprek een offerte uitbrengen. Wanneer je denkt dat er iets is fout gegaan kan je altijd contact opnemen met info@xperty.nl.

Wanneer je via Xperty een offerte aanvraag doet, is dit altijd vrijblijvend en gratis. Je zit nergens aan vast en kan er altijd voor kiezen om niet in te gaan op de ontvangen offertes. Hierdoor weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Het is mogelijk om de aanvraag te veranderen of te annuleren, wanneer de aanvraag nog niet is verzonden. Wanneer de aanvragen al verzonden zijn kan je het best rechtstreeks contact opnemen met het desbetreffende bedrijf. Deze kan je vervolgens verder helpen en een aangepaste offerte maken.