Waarom je huis goed isoleren?

Woning isoleren

Je woning goed isoleren?

Veel huizen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Dit is zonde, want er zijn veel voordelen aan het goed isoleren van een huis. Minder kou en tocht, de energiekosten zijn lager en de CO2-uitstoot is gaat omlaag.

Voorbeeld van goed isoleren

Een hoekwoning die goed geïsoleerd is verbruikt jaarlijks ongeveer 1000 m3 aan gas voor de verwarming, in geld uitgedrukt is dit ongeveer €950. Een soortgelijke woning, maar dan slecht geïsoleerd verbruikt jaarlijks zo’n 3.100 m3 aan gas, de kosten hiervoor zijn ongeveer €2.945, dit is bijna 2,5 keer zo veel. Dus met goede isolatie kan het dus gemiddeld €1.995 per jaar schelen aan energiekosten.

Isolatie goed voor het milieu

Als een huis goed geïsoleerd is, houdt dit in dat het warmte beter vasthoudt. Omdat de warmte beter wordt vastgehouden heb je minder energie en gas nodig om weer te verwarmen. En omdat er minder energie nodig is zal de uitstoot van broeikasgassen dalen wat beter is voor het milieu. Om deze reden is woningisolatie een hele goede optie om de klimaatimpact te verminderen.

Investering voor de toekomst

Het kost even om je huis te laten isoleren. Maar dit is eenmalig, want je bespaart er elk jaar weer geld. En een goed geïsoleerd huis is ook direct meer waard dan een niet geïsoleerd huis. Dus op korte termijn lijkt het misschien duur, maar het is een goed investering voor de toekomst.

Subsidies isolatie

Vanaf 1 januari 2021 hebben we in Nederland de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing). Deze subsidie kan je krijgen als je 2 isolatiemaatregelen neemt. En hierbij krijg je dan ongeveer 20% van de kosten terug. Maar om deze subsidie te krijgen, ben je dus 2 isolatiemaatregelen nodig, zoals: je dak isoleren, een spouwmuur, ramen, vloer isoleren.

Soorten isolatie

Er zijn verschillende manieren om je huis te isoleren, namelijk:

 • Spouwmuurisolatie
  De spouw is de lege ruimte die tussen een binnenmuur en een buitenmuur zit. Er zijn bedrijven die deze ruimte opvullen met isolatiemateriaal.
 • Vloerisolatie
  Met goede vloerisolatie bespaar je een heleboel energie. Nog een ander mooi voordeel van vloerisolatie is dat het makkelijk aan te brengen is in een hoge kruipruimte.
 • Dakisolatie
  Als het dak slecht is geïsoleerd verlies je een heleboel warmte, en daarom is dit dan ook 1 van de grootste energieverspillers in huis.
 • Gevelisolatie
  Gevelisolatie is een manier om uw muren te gaan isoleren zonder dat uw spouwmuren hebt. Deze optie is wel duurder dan spouwmuurisolatie, maar het isoleert wel veel beter. U kunt ervoor kiezen om dit aan de binnenkant of aan de buitenkant van de muur te doen.
 • Isolatieglas
  De meeste huizen hebben enkelglas of dubbelglas. Deze soorten glas kan je beter vervangen door HR++-glas of triple glas. Op deze manier bespaar je geld op de energierekening en is het comfortabeler, omdat dit glas het geluid van buiten ook meer dempt.

Isolerende kozijnen

Zijn je kozijnen ook bijna aan vervanging toe? Dan kan je er ook voor kiezen om isolerende kozijnen te nemen. Soms is triple glas te dik of te zwaar om in je huidige kozijnen te plaatsen, dan heb je dus nieuwe kozijnen nodig. Hier kan je dus ook kiezen voor isolerende kozijnen, zo heb je 2 vliegen in 1 klap.

Zelf isoleren

De isolatiemogelijkheden die hierboven worden gegeven zijn natuurlijk aardig grote veranderingen. Maar je kan zelf ook klein beginnen. Denk aan:

 • Folie plakken achter uw radiatoren
 • Kieren dichten onder de deuren bijvoorbeeld
 • CV-leidingen in onverwarmde kamers te isoleren
 • Deuren en ramen sluiten wanneer u de verwarming aanzet

Dit zijn kleine ingrepen, maar deze kunnen al wel invloed hebben op de energierekening en de CO2 uitstoot.

Laatste berichten

Reviews

Ik vind het altijd fijn om verschillende offertes te vergelijken, maar ik wist niet goed bij welk bedrijf ik dat moest doen. Via Xperty kreeg ik binnen 24 uur al mijn eerste offerte. Echt super!

Dirk van Dijk