Inbrekers zullen je huis niet snel als doelwit kiezen als het goed verlicht is en beveiligingsmaterialen heeft die hen vertragen of wegjagen. Laat je huis geen gemakkelijk doelwit worden voor diefstal of vandalisme. Door je huis te beveiligen bescherm jij jezelf, je familie en je bezittingen. Ook kan je korting krijgen op verzekeringspremies door verschillende veiligheidsmaatregelen te nemen.
Controleer je huis op zwakheden
Onderzoek toont aan dat als een dief er meer dan vier of vijf minuten over doet om in te breken, hij of zij al snel opgeeft en ergens anders heen gaat. Neem daarom de tijd om je huis of appartement te beschermen. Overweeg de stappen hieronder om je huis misdaad bestendiger te maken, vooral op plaatsen waar inbrekers het gemakkelijkst binnenkomen.
Wat kan je doen om je huis te beveiligen?
Tip 1: Installeer simpele beveiligingsapparatuur:
Hangsloten, deur- en raamsloten, roosters, tralies en bouten kunnen de tijd die nodig is om in te breken in je huis verlengen. Zorg ervoor dat de middelen die je gebruikt goed werken.
Tip 2: Investeer in een inbraakalarm:
Ook een inbraakalarm schrikt inbrekers af. De meest effectieve bellen gaan ook af buiten het huis.
Tip 3: Investeer in beveiligingscamera’s:
Dek de belangrijkste toegangspunten af en monteer de camera’s buiten handbereik om sabotage af te schrikken. Beveiligingscamera’s vertellen inbrekers dat iemand ze in de gaten houdt.
Tip 4: Ruil een beetje privacy in voor extra veiligheid:
Snoei bomen en struiken in de buurt van deuren en ramen en denk goed na voordat je een hoge, houten omheining rond je achtertuin plaatst. Hoge hekken en struiken kunnen bijdragen aan je privacy, maar kunnen ook handig gebruikt worden door inbrekers.
Tip 5: Schijn een licht:
Dwing elke potentiële inbreker uit de schaduw. Buitenverlichting en bewegingsdetectoren, die buiten handbereik zijn gemonteerd, kunnen de duisternis verminderen en een potentiële inbreker afschermen.
Tip 6: Bewaar waardevolle spullen uit het zicht:
Als waardevolle schilderijen, televisies of computers gemakkelijk van buitenaf te zien zijn, overweeg dan om je meubels te herschikken om je huis minder aantrekkelijk te maken voor inbrekers. Hoe minder waardevolle spullen er in het zicht zijn, hoe minder groot de kans wordt op inbraak in je woning.
Ingangen van je huis beveiliging
Om inbraken te voorkomen, moet je de sloten bij de toegangspunten van je huis versterken. Welke beveiligingsfuncties je ook installeert, zorg er ook altijd voor dat je gemakkelijk kunt ontsnappen in geval van brand of andere noodsituaties.
Deuren:
Deuren moeten sterk zijn. Buitendeuren moeten van metaal of massief hardhout zijn en minstens anderhalve centimeter dik. Deurkozijnen moeten van even sterk materiaal zijn gemaakt en elke deur moet stevig in het kozijn passen. Zelfs het meest efficiënte slot zal niet helpen tegen een inbreker, als het in een zwakke deur wordt geplaatst. Een kijkgaatje of een groothoek kijker in de deur is veiliger voor het identificeren van bezoekers dan een deurketting. Glazen schuifdeuren vormen een speciaal probleem omdat ze gemakkelijk te openen zijn, maar als je deze deuren hebt, kun je daar ook speciale sloten voor vinden.
Sloten:
Nachtschoot sloten zijn het beste. Ze worden meestal afgesloten met een sleutel van buitenaf en een duim draai aan de binnenkant. De cilinder (waar de sleutel in zit) moet krasbestendig zijn. Vraag de verkoper naar een kwalitatief merk of koop je sloten bij een betrouwbare slotenmaker.
Ramen:
Je raam beveiligen is natuurlijk ook erg belangrijk, er zijn verschillende manieren om dit te doen. Zo kun je ervoor kiezen om veilige, kwalitatieve sloten te nemen. Sloten met een SKG keurmerk zijn meestal van hoge kwaliteit, kies hier dan dus ook voor. Inbrekers kunnen ook minder creatief zijn en gewoon het raam ingooien. Kies daarom ook voor inbraak werend glas. Dit glas bevat 2 glasplaten met dunne laagjes kunststof ertussen. Hierdoor is een raam ingooien een stuk lastiger.
Routines voor een veilig thuis
Je wilt natuurlijk niet per ongeluk inbrekers uitnodigen thuis. Zorg dat je veiligheidsgedrag inbraak en andere criminaliteit voorkomt.
Routine 1:
Zorg voor een routine dat je deuren en ramen altijd zijn vergrendeld en alarmsystemen zijn ingeschakeld.
Routine 2:
Geef geen informatie aan onbekende bellers en maak je persoonlijke plannen niet online of in openbare mededelingen bekend (zoals het opgeven van uw adres bij het adverteren van te koop aangeboden artikelen).
Routine 3:
Werk samen met je buren om nauwlettend in de gaten te houden wat er in de omgeving gebeurt . Als gemeenschap is een goede manier om misdaad te voorkomen.
Routine 4:
Waarschuw de politie en/of je buurtwacht als je verdachte vreemdelingen in de omgeving ziet.
Routine 5:
Draag geen huissleutels aan een sleutelhanger met je huisadres en laat geen huissleutels achter bij je auto op een commerciële parkeerplaats of bij een begeleider.
Routine 6:
Verstop je sleutels niet op ‘geheime’ plaatsen buiten je huis,inbrekers weten waar ze moeten zoeken.
Veiligheidstips wanneer je weg bent
Om inbrekers en andere criminelen te weren wanneer je op vakantie of voor andere zaken weg bent, is het van cruciaal belang dat je huis er bewoond uitziet en dat vrienden en buren letten op verdachte activiteiten.
Tip 1:
Laat de rolluiken of gordijnen in hun gebruikelijke stand open.
Tip 2:
Breng betrouwbare buren op de hoogte wanneer je van plan bent weg te zijn.
Tip 3:
Zorg ervoor dat uw gazon in de zomer wordt gemaaid en uw looppad en oprit in de winter.
Tip 4:
Stop de bezorging van kranten en vraag een buurman om “wegwerp”-kranten en folders op te halen.
Tip 5:
Post en pakketten laten ophalen door buren; beurtelings door het postkantoor laten opsturen of bewaren.
Tip 6:
Zet het geluid van je telefoon beltoon en antwoordapparaat zachter, zodat deze buiten niet te horen zijn voor inbrekers
Tip 7:
Gebruik automatische timers om lampen en een radio in verschillende delen van het huis op geschikte tijden aan en uit te zetten.
Verzekeringsvoordelen met een goed beveiligd huis.
Middelen die je huis veiliger maken zoals nachtschoot sloten, rolluiken, camerasystemen en rook-, brand- of inbraakalarm systemen, zijn ook goed voor je inboedelverzekering. De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden kortingen voor kwalificerende beveiligingsapparatuur. Neem daarom contact op met je verzekering voor meer informatie.