De belangrijkste vragen over zonnepanelen

Bij het investeren van zonnepanelen komen natuurlijk ook vragen kijken. Denk bijvoorbeeld aan wat het rendement zou kunnen zijn of hoe duur een aanschaf van zonnepanelen kan zijn. In deze blog geven wij antwoord op de belangrijkste vragen wat betreft zonnepanelen.

Waarom zonnepanelen?

Uiteraard is de keuze om zonnepanelen altijd voor jou, maar de meerderheid van de huiseigenaren kiest ervoor om voor zonnepanelen te gaan voor de besparing op de elektriciteitsrekening. Hoewel dit de eerste aantrekkingskracht van zonne-energie kan zijn, realiseren veel huiseigenaren zich niet dat zonne-energie je ook in staat stelt je energierekening te beheersen en je eigendomswaarde te verhogen. Door zonnepanelen aan te schaffen zorg je ervoor dat je meer controle hebt over je eigen energieverbruik en stijgt de waarde van jouw woning.

Daarnaast geldt in Nederland nu nog steeds de salderingsregeling Hierdoor kun je voor zonne-energie zelfs betaald worden door overtollige energie terug te leveren aan de energieleverancier. Momenteel krijg je nog 100% procent van het bedrag terug, vanaf 2023 zal het ieder jaar 9% minder worden tot het op 2030 nog maar 0% is. Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren is nog maar de vraag, politiek gezien zijn er nog wel veel onduidelijkheden hierdoor zou het goed kunnen dat de nieuwe regels uitgesteld worden.

Een andere belangrijke reden om over te gaan op zonne-energie, is de ecologische voetafdruk. Overgaan op zonnepanelen zorgt ervoor dat jij duurzame energie produceert. Daarnaast helpt het overgaan op duurzame energie duizenden Nederlandse banen creëren. Ongeacht, jouw reden om voor zonnepanelen te gaan, is het wel belangrijk om te bepalen waarom je over gaat op zonne-energie gaat, aangezien dit de antwoorden op de rest van de vragen sterk zal beïnvloeden.

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

Het antwoord op deze vraag zal direct van invloed zijn op de kosten en de besparing van je zonnepanelen. Daarom is dit een belangrijke vraag om altijd mee te nemen in het aanschaffen van zonnepanelen.

Voor het grootste deel is het moeilijk om zelf te bepalen of zonne-energie nou daadwerkelijk geschikt is voor je huis, maar er zijn drie dingen waar je naar kunt kijken om een ​​basis te krijgen of je zelfs maar moet overwegen om in zonne-energie te investeren:

  • De hoeveelheid zon die je dak ontvangt. Als er veel schaduw is, is zonne-energie misschien geen haalbare optie.
  • De richting waarin uw dak zich bevindt. Daken op het zuiden brengen de meeste tijd in de zon door op het noordelijk halfrond en kunnen ervoor zorgen dat u minder panelen hoeft aan te schaffen en toch voldoende energie voor uw huis kunt produceren.
  • De kosten en het verbruik van de elektriciteit. Hoe hoger de elektriciteitsprijs, hoe meer geld je kan besparen door zonne-energie te gebruiken.

Als je huis inderdaad op een positieve manier in aanmerking komt voor deze drie punten, dan is zonne-energie waarschijnlijk een verstandige investering voor je huis. Verder zijn er ook nog een paar andere factoren die invloed kunnen hebben op je keuze om over te gaan op zonne-energie. Deze factoren gaan we later in dit artikel behandelen.

Hoeveel kosten zonnepanelen?

Een gemiddeld gezin verbruikt zo’n 3000-4000 kWh per jaar aan stroom. Voor het opwekken van dit vermogen heb je circa 10 zonnepanelen nodig. Gemiddeld gezien kosten 10 zonnepanelen inclusief montage rond de €4.200, zonder BTW. De BTW kan je uiteraard terugvragen dus je kan goed rekening houden met dit bedrag.

De kosten van zonnepanelen kunnen erg variëren. Dit heeft vaak te maken met het type zonnepaneel en de leverancier. Zorg er dus voor dat je zonnepanelen en de leveranciers in de regio goed met elkaar vergelijkt, zodat jij de voordeligste keuze kan maken.
Hoe kan ik de aanschaf van zonnepanelen financieren?

Er zijn verschillende manieren om je zonnepanelen te financieren. Zo kun je bijvoorbeeld zonnepanelen aanschaffen met je eigen geld, leningen, collectieve aankopen,subsidies, leasedeals en huurcontracten. Ook zijn er een paar handige manier om de kosten van de investering in zonnepanelen te verlagen. Zo kan je bijvoorbeeld een duurzame lening afsluiten of de BTW over zonnepanelen terugvragen. Mogelijkheden om zonnepanelen te financieren zijn:

Spaargeld of eigen vermogen:
Uiteraard kun je gewoon met je eigen gespaarde centen of vermogen zonnepanelen aanschaffen. Hier komen verder geen bijzonderheden. Als jij zonnepanelen aanschaft kan je altijd de BTW-terugvragen. Het is dus belangrijk om hier altijd rekening mee te houden, en vergeet nooit de aangifte te doen, want dan kun je een boete krijgen van de belastingdienst.

Een groene lening afsluiten:
Als je liever niet een groot deel van je gespaarde centen investeert in zonnepanelen kun je er ook voor kiezen om een lening te nemen. Voor zonnepanelen of andere duurzame middelen is er een mogelijkheid om een ‘groene lening’ af te sluiten. Het voordeel van deze leningen zijn dat de rentepercentages vaak erg laag en voordelig zijn ten opzichte van andere leningen. Een lening afsluiten voor zonnepanelen is dus ook zeker iets wat te overwegen valt. Bij het afsluiten van duurzame lening kan ook gebruik gemaakt worden van de BTW-teruggave, vergeet dit dus niet te bespreken met de financierder of leverancier.

Collectieve inkoop voor zonnepanelen:
Tegenwoordig zijn er veel organisaties en buurten die het initiatief nemen om samen zonnepanelen in te kopen. Informeer hierover bij je gemeente of omgeving. Collectieve inkopen kunnen zorgen dat de zonnepanelen relatief goedkoper worden in verhouding met een zelfstandige inkoop. Hierdoor heb jij voor een lager bedrag al zonnepanelen.

Subsidies voor zonnepanelen:
Helaas worden er sinds 2013 al geen landelijke subsidies gegeven voor zonnepanelen. Gelukkig zijn er verschillende gemeenten die wel regionale subsidies aanbieden voor zonnepanelen. Houdt er dus rekening mee dat dit voor jouw gemeente of regio ook kan gelden. Op Energiesubsidiewijzer kun jij kijken welke subsidies er zijn in jouw regio zijn.

Naast deze regionale subsidies, zijn er ook wel landelijke subsidies voor andere duurzame projecten zoals isolatie of zonneboilers.

Zonnepanelen leasen:
Zonnepanelen leasen is een goed alternatief voor mensen die niet direct een grote investering willen doen, maar het liever op een langere termijn willen betalen. Leasen werkt bijna op dezelfde manier als huren, maar het is net wat anders. Doordat leasen eigenlijk op afbetaling is, zijn de zonnepanelen direct vanaf het begin van jou. Hierdoor bespaar je vanaf het begin af aan al energie en stijgt je ook huiswaarde. Nadat het contract of het openstaande bedrag is afbetaald zit je dus nergens meer aan vast, en heb je de zonnepanelen. Vaak kun je door een leasedeal af te sluiten ook profiteren van de BTW-teruggave van de zonnepanelen, hierdoor bespaar je dus weer 21% op het totale bedrag.

Let op! Sommige bedrijven bedoelen met leasen hetzelfde als huren. Bij ons is dit dus niet het geval.

Zonnepanelen huren:
Het huren van zonnepanelen is ook een goed alternatief als jij geen grote investering wilt doen vooraf. Bij het huren van zonnepanelen sluit je een contract af van 10 tot 15 jaar. Na het afsluiten van het contract zijn de zonnepanelen nog niet van jou. Vaak bieden deze aanbieders de mogelijkheid voor jou om de zonnepanelen na het contract over te kopen voor een laag bedrag. Voor het huren van zonnepanelen zijn verder geen voordelen wat betreft subsidies of belasting teruggaves.

Al met al is het belangrijk om alle financieringsopties te begrijpen en een beslissing te nemen op basis van je budget en wensen.

Hoeveel bespaar je met zonnepanelen?

Laten we weer uitgaan van de 10 zonnepanelen. Met 10 zonnepanelen bespaar je gemiddeld gezien €850 per jaar aan energiekosten. Hoeveel jij bespaart hangt vaak wel van verschillende factoren af. Denk bijvoorbeeld aan je verbruik, de kwaliteit en het vermogen van de panelen. Ook heeft het weer invloed. Hoe meer zonuren, hoe meer je zonnepanelen opwekken. Het ene jaar is het andere niet, zeggen ze dan.

Welk type zonnepaneel moet ik kiezen?

Er zijn vier soorten PV-panelen op de Nederlandse markt. Zo heb je monokristallijn, polykristallijn, amorf en de nieuwste, tevens duurste, glas-glas panelen.

De monokristallijn zonnepaneel heeft een zeer hoog rendement en is goed geschikt voor kleine daken. Dit heeft te maken met de hoge opbrengst. Deze zonnepaneel is weliswaar duurder dan de polykristallijn en amorf, maar daar krijg je dan natuurlijk ook wat voor terug.

De polykristallijn zonnepaneel zit wat betreft prijs tussen de amorf en monokristallijn. Deze paneel heeft een vrij goede opbrengst, maar wekt vaak minder op dan de monokristallijn. Vaak worden deze panelen als ideaal gezien voor grotere daken, die meer ruimte hebben voor meerdere zonnepanelen.

De amorf zonnepaneel is gemiddeld gezien 20 procent goedkoper dan de gemiddelde paneel. Deze paneel heeft een vrij laag rendement vergeleken met de andere typen, wat natuurlijk niet gek is met de lage prijs. De amorf paneel is buigzaam, waardoor de paneel goed te gebruiken is op objecten als campers, carports, gevels en meer.

De glas-glas zonnepaneel staat echt voor kwaliteit. Deze zonnepaneel heeft een zeer hoog rendement, net als de monokristallijn, en gaat maarliefst 20 tot 25 jaar langer mee dan de gemiddelde zonnepaneel. Voor de kwaliteit betaal je vaak ook. De prijs van glas-glas panelen ligt vaak 20 tot 50 procent hoger dan de gemiddelde paneel.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Gemiddeld gaan zonnepaneel 25 jaar mee. Gelukkig is het steeds vaker het geval dat ze langer meegaan, wat zonnepanelen dus een nog duurzamere en betere investering maakt. De dure glas-glas zonnepanelen bijvoorbeeld, gaan inmiddels al 50 jaar mee.

Houdt er rekening mee dat de zonnepanelen niet hun hele leven optimaal blijven werken. Bij gemiddelde zonnepanelen is dit na 25 jaar 20% minder, wat uitkomt op een daling van 0,8 – 1,2 procent per jaar. Bij de kwalitatieve glas-glas panelen ligt dit een stuk lager. Na 30 jaar heeft een glas-glas paneel 13% minder vermogen, wat uitkomt op een daling van 0,45 – 0,5 project per jaar. Het vermogensverlies van glas-glas panelen is dus aanzienlijk weinig in verhouding met het gemiddelde.

De levensduur is dan ook berekend op het aantal jaar dat zonnepanelen rendabel blijven. Dit heeft te maken met de afnemende kracht. Houdt er dus rekening mee dat de zonnepanelen het na deze periode gewoon nog doen, alleen dat het rendement dusdanig gezakt is waardoor ze niet meer winstgevend genoeg zijn.

Hoe lang heb ik garantie op zonnepanelen?

In de zonnepanelen branche heb je verschillende soorten garanties. Zo heb je te maken met productgarantie, vermogensgarantie, installatiegarantie en systeemgarantie. Hieronder gaan wij deze garantievormen toelichten.

Productgarantie:
Productgarantie zit op zowel de zonnepanelen als op de omvormers. Deze garantie gaat over (mechanische) defecten van het product, en heeft niks te maken met de opbrengst of schade. De norm voor omvormers is 5 jaar garantie, voor zonnepanelen is dit 10 jaar. Vaak bieden leverancier hogere garanties om het nog interessanter te maken voor de consument. Zo zijn er glas-glas paneel verkopers die garanties bieden van 30 jaar.

Zonnepanelen bevatten geen draaiende delen, hierdoor is de kans op defect stukken kleiner en zijn de garanties hoger.

Vermogensgarantie:
De naam zegt het al. Deze garantie gaat over het vermogen van de zonnepaneel. Zoals we net hebben toegelicht verliezen zonnepanelen een deel van hun vermogen. Vermogensgarantie biedt dan ook de garantie, dat na 20 of 25 jaar het vermogen van de paneel minimaal 80% procent is. Net als de productgarantie bieden leveranciers of fabrikanten hier ook langere periodes of hogere percentages garantie op.

Gelukkig is het niet zo dat je na 20 of 25 jaar pas je garantie kan claimen. Als het vermogen van je zonnepaneel jaarlijks dusdanig hard daalt, dan mag je beroep doen op de garantie. Dit moet wel bewezen kunnen worden, en daar ligt vaak nogal een probleem. Bespreek dit vooraf dus ook uitgebreid met je leverancier.

Installatiegarantie:
De installatiegarantie geeft garantie onderdelen of materialen die niet goed gemonteerd zijn door de installateur. Je kan ook beroep doen op deze garantie als de zonnepanelen of materialen loskomen bij standaard stormen. Andere schadegevallen kunnen vaak verhaald worden op de inboedelverzekering.

Het minimum van deze garantie is 2 jaar, gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer installateurs die 5 of zelfs 10 jaar garantie bieden op de installatie van je zonnepanelen.

Systeemgarantie:
Dan hebben we als slot nog de systeemgarantie. Deze garantie is niet verplicht, alleen zo nu en dan geeft een leverancier deze garantie om aan te duiden hoeveel vertrouwen hij heeft in het montagewerk en de combinaties van montageonderdelen, omvormer en panelen. Bij problemen binnen deze garantietermijn hoeft de consument niks zelf uit te zoeken of aan te tonen waar het probleem zit. De leverancier gaat er gewoon voor zorgen dat je systeem weer feilloos werkt. Alle kosten, denk bijvoorbeeld aan transport, herinstallatie en inspectie, worden allemaal gedekt door de leverancier in dit geval.

De termijn van systeemgaranties varieren van 2 tot maarliefst 10 jaar. Door systeem garanties biedt de leverancier jou meer zekerheid op je investering.

Ben jij goed beschermt voor onduidelijke garanties?

Mooie lange garantieperiodes klinken natuurlijk geweldig, maar hoe gaat het uiteindelijk precies in zijn werking? Veel zonnepanelen komen bijvoorbeeld uit China, waardoor er een grote taalbarrière en een ontzettend grote te overbruggen afstand is. Vraag altijd duidelijk aan je leverancier hoe het zit met de hulp die je krijgt in het geval dat jij beroep doet op je garantie. Wie is er bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de garantie, en heeft dat bedrijf ook een helpdesk in Europa of Nederland? Vraag ook altijd duidelijk wie zorgt voor de demontage en het terugsturen van de onderdelen. Een goede leverancier zou altijd de garanties van hun consument moeten afhandelen. Zorg dat je dit ook eist, zodat je weet dat je eerlijk en snel geholpen wordt met eventuele problemen.

Laatste berichten

Reviews

Ik vind het altijd fijn om verschillende offertes te vergelijken, maar ik wist niet goed bij welk bedrijf ik dat moest doen. Via Xperty kreeg ik binnen 24 uur al mijn eerste offerte. Echt super!

Dirk van Dijk