BTW terugvragen zonnepanelen

Zodra jij zonnepanelen aanschaft is het mogelijk als particulier om de BTW over de zonnepanelen terug te vragen. Dit betekent dat jij in praktijk 21% korting krijgt op de aankoop van je zonnepanelen. Gemiddeld gezien bespaar jij rond de 750 euro. Volg het stappenplan hieronder om erachter te komen hoe jij, als particulier, je belasting kan terugkrijgen voor de aankoop van je zonnepanelen.

De kleine ondernemers regeling

Als jij zonnepanelen aanschaft als particulier gaat de overheid jou zien als mini-energiebedrijf die zijn eigen stroom opwekt. Dat is ook de reden dat jij je belasting kan terugvragen. Het is wel belangrijk om te weten dat dit alleen geldt voor geen of startende ondernemers, die een lagere omzet hebben dan 20.000 euro. Verenigingen, stichtingen en BV’s zijn voorbeelden die wel gebruik kunnen maken van deze regeling.

BTW teruggave zonnepanelen uitbesteden

Leveranciers of installateurs bieden vaak ook de mogelijkheid om dit zelf voor jou te doen, als extra-service. Vraag dit dus ook altijd goed na bij de aannemer, zodat jij precies weet hoe het zit en of je het zelf moet doen, of niet.
Stap 1: Invullen ‘Opgaaf startende ondernemer’
Zoals net al werd aangegeven wordt je, zodra je zonnepanelen aanschaft een ondernemer. Ook kunnen ondernemers hun belasting terugvragen en daarom is het gunstig om je in te schrijven als startende ondernemer.

Je kan dus gebruik gaan maken van den kleine ondernemers regeling (KOR), De meeste particulieren kiezen hier dan ook voor. Het grote voordeel hiervan is dat je geen omzetbelasting hoeft te betalen aan de Belastingdienst, en je maar 1 of 2 keer belasting-aangifte hoeft te doen.

Na de eerste aangiften kun je alleen de 3 opvolgende jaren geen aangifte doen, waardoor je geen belasting terug krijgt op je volgende aankoop van zonnepanelen.

Via de website van de Belastingdienst kun je het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders invullen, om je aan te melden als ondernemer

Je krijgt binnen 10 dagen reactie van de Belastingdienst. In de reactie wordt een ‘Vaststelling belastingplicht’ teruggestuurd. Hierin staat je nieuwe BTW-nummer en dat je geregistreerd staat als ondernemer.

Waar moet je op letten?

Let op de termijn. Binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin in je de zonnepanelen hebt gekocht, moet je aangifte doen. Zorg dat je dit niet vergeet anders loop je risico op een boete van de Belastingdienst.

Je gaat waarschijnlijk digitaal aangifte doen, maar dit hoeft niet altijd. Het kan goed zijn dat je een papieren aangiftebiljet ontvangt via de post. Als dit het geval is moet je het papieren aangiftebiljet invullen en terugsturen naar de Belastingdienst.

Stap 2: Je rekeningnummer doorgeven aan de Belastingdienst

Om je het belastinggeld van je zonnepanelen terug te krijgen is het natuurlijk ook belangrijk dat de Belastingdienst je rekeningnummer ontvangt. Je rekeningnummer kan je doorgeven via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Zodra je op de pagina komt kun je inloggen met je Digi-D. Je moet altijd je rekeningnummer opnieuw doorgeven, ook als het nummer al bekend is bij de Belastingdienst.

Je rekeningnummer kan je pas doorgeven nadat je de brief ‘Vaststelling Belastingplicht’ hebt ontvangen nadat je. De reden hiervan is omdat jij je BTW-nummer nodig hebt voor het doorgeven van je rekeningnummer. Ook wordt er op de pagina gevraagd naar de contactgegevens van een contactpersoon of boekhouder. Mocht jij die niet hebben, kun je simpelweg gewoon je eigen contactgegevens invoeren.

Let er ook op dat je altijd eerst je rekeningnummer doorgeeft, voordat je BTW-aangifte gaat doen.

Stap 3: Doe BTW-aangifte voor je zonnepanelen

Als jij reactie hebt gekregen van de Belastingdienst waar onder andere je nieuwe inloggegevens instaan en is het volgende kalenderjaar gestart, dan is het tijd om je Belastingaangifte te doen.

Je krijgt het bedrag terug dat je hebt betaald aan BTW min een vast bedrag. Dit vaste bedrag is het forfait.

Het is goed mogelijk dat je een papieren aangifteformulier krijgt van de Belastingdienst. Is dit niet het geval? Dan kun je ook gewoon online je aangifte doen via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

In dit formulier vul je alle benodigde gegevens in, zodat de Belastingdienst precies weet hoe duur de zonnepanelen, hoeveel stuks je hebt aangeschaft en wat ze opwekken.

Wat is forfait?

Forfait zijn de kosten die je naast de gewone BTW, ook betaald. Dit is belasting eenmalige belasting over de stroom die je zelf gaat opwekken. Het is dus belangrijk om het vermogen van de zonnepanelen door te geven aan de Belastingdienst. Het bedrag van een

Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer tussen de 3000 en 4000 Wp per jaar. Laten we zeggen dat je 4000 Wp per jaar verbruikt, dan betaal je eenmalig 100 euro aan forfait.

 

Laatste berichten

Reviews

Ik vind het altijd fijn om verschillende offertes te vergelijken, maar ik wist niet goed bij welk bedrijf ik dat moest doen. Via Xperty kreeg ik binnen 24 uur al mijn eerste offerte. Echt super!

Dirk van Dijk