Woning isoleren
Isolatie is één van de efficiënte manier om gas te besparen in huis, omdat isolatie je huis in de winter warm houdt en in de zomer lekker koel. Je hebt veel opties bij het aanschaffen van woningisolatie, dus hoe kan je deze isolatie offertes of isolatie mogelijkheden het beste vergelijken?
Welke soorten isolatie zijn er?
Uiteraard zijn er verschillende soorten isolatie. Isolatie is overal mogelijk waar lucht kan ontsnappen. Dat kan bijvoorbeeld via: dak, ramen, deuren, vloeren en muren zijn. Hieronder lees je hoe dit kan worden geïsoleerd.
Muurisolatie
Een muur isoleren kan op 2 verschillende manier. Dit hangt af van het type muur dat je hebt. Zo kun je gebruik maken van:
Spouwmuurisolatie:
Spouwmuurisolatie is een erg goede oplossing om warmte te behouden. Er zit doorgaans een spleet tussen de binnen en buitenkant van de muur. Isolerende materialen worden in deze muur gespoten door geboorde gaten die vervolgens met cement worden gedicht. Hierdoor blijft de warmte binnen en hoeft de kachel minder aan.
Massieve muurisolatie:
Bij de massieve wanden kun je kiezen tussen binnenisolatie en buitenisolatie. Buitenisolatie bedekt meestal de hele gevel van je huis, daarom wordt het ook al snel gevelisolatie genoemd. binnenisolatie daarentegen wordt meestal alleen gebruik bij de binnenkamers
Materialen die gebruikt kunnen worden bij muurisolatie zijn; PUR, schuim, glaswol en EPS parels.
Dakisolatie
Er zijn veel verschillende mogelijkheden om je dak te isoleren en dit kan zowel binnen als buiten. Zoldervloerisolatie en schuin dak isolatie gebeurt vanaf de binnenkant. Plat dak isolatie wordt via de buitenkant gedaan.
Schuin dak isolatie
Voor een schuin dak isolatie heb je keuze uit twee methoden. Zo kun je gebruik maken van de warm dak methode, hierbij wordt de buitenzijde van het dak geïsoleerd. Boven op de isolatie wordt een afdekking of waterkerende laag gemonteerd zoals: epdm, rubber of roofing.
Bij de koud dak methode geldt het net andersom, hierbij wordt de binnenzijde van het dak geïsoleerd. Meestal wordt er dan gebruik gemaakt van Glaswol, rotswol of isolatiedekens.
Plat dak isolatie
Je hebt hier ook weer twee varianten. Zo heb je warm dak isolatie vanuit buiten en koud dak isolatie vanuit binnen. Bij met de warm dak methode zijn minder nadelen, daarom wordt er tegenwoordig ook vaker gekozen voor deze manier van isolatie. Bij deze isolatievorm wordt de isolatie bovenop de dakbedekking gelegd.
Isolerende materialen voor een plat dak isolatie (koud) van binnenuit zijn; glaswol of steenwol. Deze materialen hebben helaas wel een lagere isolatiewaarde dan andere isolerende materialen.
Materialen die gebruikt worden van buitenaf (warm) zijn; PIR met glasvlies, Aluminium cachering, XPS, glaswol of afschot PIR platen.
Zoldervloer isolatie
Heb jij toevallig een zolder, maar wordt deze niet gebruikt als woon- of leefruimte, dan is zoldervloer isolatie misschien wel een optie. Er kan geen warme lucht ontsnappen via de zolder, waardoor de warmte langer in je huis blijft. Hier kan je de volgende materialen voor gebruiken: Glaswol, rotswol, isolatie platen, gespoten glaswol of PUR. Het verschilt per situatie welk materiaal je het best kan gebruiken.
Vloerisolatie
Je vloer isoleren kan op verschillende manieren. Zo kan je gebruik maken van je kruipruimte, of je vloer vanaf boven beginnen te isoleren. Kruipruimte isolatie kan gedaan worden door middel van binnenuit isoleren. Is je kruipruimte te klein, dan kan er alsnog geïsoleerd worden via deze wat kleinere ruimte. Mocht je helemaal geen ruimtes hebben onder de vloer, dan kun je er altijd nog voor kiezen om het vanaf boven te doen.
Kruipruimte isolatie
Als je kruipruimte goed toegankelijk is om zelf in te kunnen kruipen, vaak hoger als 45 cm, dan kan je deze van onder isoleren. Het voordeel van de kruipruimte isoleren is dat de vloer zelf geïsoleerd is. Hierdoor komt er geen direct contact tussen de vloer en de kou uit de kruipruimte.
De isolatiematerialen worden in de meeste gevallen vanuit de kruipruimte onder de vloer gespoten, soms gaat het ook met platen maar dit komt minder vaak voor. Materialen die hiervoor gebruikt worden zijn; PUR of EPS bij het spuiten en glaswol of rotswol bij het aanbrengen van platen.
Bodemisolatie
Als een kruipruimte te laag is, vaak is dat bij hoogtes onder de 35 à 40 cm, kan er gebruik worden gemaakt van bodemisolatie. Mocht de kruipruimte inderdaad te laag zijn, dan kan je deze ruimte alsnog gedeeltelijk vullen met een licht isolatiemateriaal. Omdat de onderkant van de vloer niet zozeer wordt ingespoten heb je wel iets meer warmteverlies dan bij kruipruimte isolatie.
Bij bodemisolatie wordt er gebruik gemaakt van isolatiechips of isolatiekorrels, zoals bijvoorbeeld EPS-parels. Een ander alternatief voor bodemisolatie materiaal zijn isolatieschelpen.
Vloerisolatie
Heb jij geen kruipruimte of is deze echt niet bereikbaar, dan kun je altijd nog kiezen om de bovenzijde van je vloer te isoleren. Dit wordt ook wel vloer isolatie genoemd. Deze zogeheten vloerplaat isolatie komt steeds vaker voor, hierbij wordt er een geïsoleerde vloer bovenop je huidige vloer gelegd, het nadeel hiervan is dat je vloer als het ware opgehoogd wordt. Hierdoor kan het voorkomen dat het plafond lager lijkt, dat je deuren moet verkorten en je een nieuwe vloer moet leggen.